luni, 17 ianuarie 2011


Interviu cu istoricul NEAGU DJUVARA - 19 Noiembrie 201


Djuvara: "România a rămas în urmă şi fiindcă e ortodoxă"



Istoricul Neagu Djuvara spune că, dacă ar avea cu 20 de ani mai puţin, ar can­di­da la preşedinţia României şi şi-ar asuma ca principal obiectiv readucerea Basarabiei între graniţele ţării. Crede însă că e prea târziu să se mai apuce de politica activă şi observă că printre cauzele rămânerii în urmă a României se numără şi apartenenţa ei la ortodoxie, plus argumente prin care demonstrează cum şi când s-au aşezat liderii români „cu fundul în două luntrii".


La 11 noiembrie s-au împlinit 92 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial, iar prezicătorii au anunţat că se apropie al treilea. Credeţi că există premise pentru declanşarea unei noi conflagraţii mondiale?
N.D.: Nu. Eu sunt autorul unei teze de filosofie a istoriei în care cred în ciclurile istorice, adică sunt de părere că civilizaţia occidentală, ca toate celelalte civilizaţii, durează circa 2.000 de ani. Până în 1945, cele trei mari puteri care timp de sute de ani s-au bătut să fie hegemonice în Europa au eşuat: mai întâi Spania şi Germania lui Carol Qvintul, pe urmă Franţa, de la Ludovic al XIV-lea până la Napoleon, pe urmă Germania, de la Bismark până la Hitler. Ne găsim deci în 1945 cu cele două mari puteri exterioare într-un fel Europei: SUA şi Rusia. Preziceam în cartea mea scrisă acum 40 de ani că musai vor fi învingătoare Statele Unite, nu Rusia.
Între timp, SUA sunt pe cale să piardă, la rândul lor, hegemonia.
N.D.: SUA sunt pentru 150 de ani dominatoare în lume, toate micile războaie care au avut loc în ultimii 40 de ani ne-au demonstrat cât de puternici sunt americanii. Rusia, deşi încearcă să domine prin resurse, nu mai are şanse să redevină o mare putere.
Dar China?
N.D.: China se ridică încet-încet, dar ipoteza mea este că niciodată o ţară care a fost o mare putere nu mai reînvie, nici chiar după 5.000 de ani, pentru a fi din nou un hegemon: Egiptul, Grecia, Italia, toate statele care au fost odată mari puteri şi-au pierdut vlaga şi nu mai pot reveni. China va putea fi o mare putere economică, dar nu cred că va deveni o putere dominatoare. Aşa că nu ştim cine va fi noul hegemon.
Cât timp ar mai putea rămâne Statele Unite în poziţia de mare putere?
N.D.: E posibil să nu mai rămână multă vreme. SUA reprezintă îm­părăţia civilizaţiei Occidentale, cu SUA această civilizaţie va apune.
Şi ce urmează?
N.D.: Sute de ani de haos. Simţim deja acest haos.
Haosul de care vorbiţi nu va fi urmarea unui nou război mondial?
N.D.: Nu, după mine al treilea război mondial a fost Războiul Rece.
Şi atunci care este cauza haosului?
N.D.: E o nesiguranţă care se extinde în toată lumea occidentală.
Nesiguranţa dată de criza economică?
N.D.: Şi de pericolul islamic, dar eu cred că şi această ameninţare va muri, în favoarea noastră. Arabii, oricât ar fi de agresivi acum pe plan general, nu pot progresa dacă nu adoptă civilizaţia occidentală. Din punct de vedere economic, social, tehnic ei nu mai inventează nimic, doar copiază ceea ce fac germanii sau americanii pentru a putea să mai facă un pas înainte. Ei nu sunt creatori.
Sugeraţi că în viitorul nu prea îndepărtat nu vom mai avea nici o mare putere?
N.D.: Deocamdată.
Pentru cât timp?
N.D.: Câteva sute de ani nu vom avea o nouă putere care să-i înlocuiască pe americani, iar aceştia vor muri încet-încet.
După aceea cine va lua locul ocupat de SUA?
N.D.: E de neprevăzut, poate Brazilia sau altă ţară care n-a mai fost în trecut o mare putere.
Viitoarea mare putere cum se impune, dacă nu în urma unui conflict?
N.D.: O mare putere se naşte în general dintr-un amestec, dintr-un contact dintre două civilizaţii, de pildă, un amestec de negru şi de alb va fi poate o putere care va domina peste 500 de ani. Noi, europenii, ca şi americanii, suntem deja foarte corciţi, în Franţa, încă de acum 10 ani, 45 la sută din copiii de şcoală proveneau din familii de emigranţi. Peste 50 de ani în Europa ar putea fi majoritari oameni cu rădăcini extra-europene: nord-africani, tamuli, negri, chinezi.
România ar putea intra în aceeaşi logică?
N.D.: Noi avem 10 la sută populaţie ţigănească, suntem invadaţi de turci şi chinezi, iar peste 100 de ani România nu va mai fi românească.
De ce?
N.D.: Fiindcă nu facem copii. În România, ca şi în toată Europa, familiile fac doar un copil. O populaţie rămâne stabilă doar dacă fiecare familie face minimum doi copii şi-un sfert.
Deci cum va fi România peste 100 de ani din punct de vedere demografic?
N.D.: Jumătate vor fi români, jumătate un amestec de ţigani, chinezi, turci etc. Nici în Rusia nu se mai fac destui copii. Principiul vaselor comunicante funcţionează şi în istorie; acolo unde se face un gol se umple din altă parte. Noi golim Europa de indo-europeni şi îi înlocuim cu negri şi chinezi.
Nu e neapărat rău.
N.D.: Da, e bine pentru peste 1.000 de ani, când se va naşte civilizaţia următoare. Deocamdată, e catastrofal.
La Summitul NATO de la Lisabona din 20 noiembrie Rusia va fi invitată să facă parte din scutul antirachetă al Aliaţilor. Occidentul poate avea încredere în Rusia?
N.D.: Cred că da, fiindcă şi ruşii se schimbă. Uitaţi-vă la televizor cum arată oponenţii lui Putin şi ai regimului de la Kremlin: ei sunt la vedere şi arată de parcă ar fi americani sau nemţi. Rusul e un european. Ruşilor nu le mai trece prin cap să facă un război, ei se ocupă doar cu şantaje. Rusia nu se mai află pe lista marilor puteri.
În cazul acesta şi România ar trebui să caute prietenia Rusiei?
N.D.: România trebuie să se teamă de Rusia, fiindcă de sute de ani are poftă să muşte din toţi vecinii.Occidentalii nu ştiu că Rusia până la Petru cel Mare nici nu ajungea la Marea Neagră, iar la Nistru a ajuns abia la 1792, deci noi n-am prea fost vecini cu Rusia.
Credeţi că în viitor Basarabia se va putea întoarce la România? Cum ar trebui să arate peisajul european pentru ca această revenire să aibă loc?
N.D.: Nu depinde de Europa, de frica Rusiei, Europa nu va admite nici un gest în acest sens, dar eu cred că România trebuie să fie mai curajoasă şi să aibă un discurs public clar adresat basarabenilor: „Noi vă primim oricând vreţi să veniţi". La un moment dat poate se va crea o masă critică şi o majoritate ar vota un referendum de reunire.
Nu credeţi că în această arhitectură contează, în afara UE, Ucraina şi Rusia?
N.D.: Cu Ucraina ar trebui să fim prieteni buni, astfel încât să ne susţină în planul reunirii cu Republica Moldova
Deci să cedăm în cazul diferendurilor pe care le mai avem cu Ucraina.
N.D.: Da. România face treabă bună şi cu cetăţeniile pe care le dă basarabenilor, dar trebuie să ajungă să guverneze Republica Moldova. Ce-i drept, am guvernat-o destul de prost când am avut-o, din 1918 până în 1940, fiindcă am considerat-o ca un fel de Siberie a României. După aceea publicitatea comunistă a folosit istoria celor 20 de ani spunând că românii n-au investit acolo, au trimis funcţionari corupţi etc. Oricum, e ilogic ca Basarabia să nu se unească cu România, cum s-a întâmplat cu cele două Germanii. Eu, dacă aş fi fost destul de tânăr să pot fi preşedintele României, aş juca 100 la sută cartea Basarabiei.
Ce-aţi fi făcut?
N.D.: Aş fi făcut în aşa fel încât să organizez un referendum de succes în Republica Moldova.
Sunteţi membru PNL, liderii liberali se întâlnesc cu dvs.,vă cer sfatul?
N.D.: Nu. Eu, de când cu alegerea lui Crin Antonescu de a merge braţ la braţ cu Mircea Geoană şi cu PSD, m-am retras pe tuşă. Nu-mi dau demisia din partid.
Cum ar trebui să fie un lider liberal pentru a reda credibilitatea partidului?
N.D.: În orice caz să nu fie în cârdăşie cu liderii PSD, indiferent că e Geoană sau micul Titulescu, fiindcă în spatele lor sunt umbrele lui Iliescu, Hrebenciuc, Cozmâncă. PNL se spurcă alături de un partid care are pe conştiinţă crimele de la revoluţie.
România pare să fie mereu într-o tranziţie incertă, o ţară aflată mereu în întârziere. Ce-i lipseşte pentru a recupera întârzierea?
N.D.: Istoria ne-a fost foarte vitregă: invaziile barbare s-au încheiat în Occident în jurul anului 900; în Orient, căruia îi aparţinem, ele se termină la 1200. Când treci de la o generaţie la alta e nevoie de 150 de ani de adaptare, de incubare. Doar la ruşi există o dată clară a trecerii de la civilizaţia bizantină la cea occidentală: 1 ianuarie 1700, când Petru cel Mare dă decretul prin care toţi boierii sunt obligaţi să-şi taie barba şi să se îmbrace după moda europeană. Tot atunci se modernizează armata şi, încet-încet, civilizaţia occidentală pătrunde în Orient. România a mers mai repede, dar în acest caz nu avem date concrete, schimbarea începe însă după 1800: în Transil­vania modernizarea se face prin Bi­serica greco-catolică, iar în prin­cipate prin şcolile dom­neşti ale fanarioţilor. Dintre ţările ortodoxe am recuperat cel mai repede.
Totuşi, oricât de repede am merge, continuăm să fim în urma Ungariei, Poloniei, Cehiei?
N.D.: Ne-au oprit din cursa apropierii de Occident cei 50 de ani de comunism.
Şi Polonia, şi Cehia, şi Ungaria au fost blocate de comunism, dar şi-au revenit mai repede. Pe noi ce ne-a oprit?
N.D.: Ele „nu e ortodoxe".
Ortodoxia ne ţine pe loc?
N.D.: Precis.
Se poate vorbi în România despre un tipar al liderilor politici?
N.D.: Da, în orice caz din punct de vedere politic suntem în stare să dăm oameni foarte capabili. Gândiţi-vă la familia Brătienilor: o familie care timp de 100 de ani, de la 1848 până la 1948, dă şase miniştri, patru premieri, plus cei morţi în închisori. Eu nu-i iubesc, dar sunt admirabili.
Faceţi o analiză genetică?
N.D.: Nu, e un exerciţiu istoric. De la Basarab întemeietorul până la Mircea cel Bătrân, conducătorii noştri au fost dintr-o bucată. După aceea, de la fiul său ilegitim Radu Prasnaglava (prasnaglava înseamnă prostul satului, nume dat probabil de boierii care ar fi vrut să continue lupta cu turcii), liderii noştri au stat cu fundul în două luntri. Politica României a fost dusă de domnitori care se schimbau mereu, dar în acelaşi timp cu putere egală, şi de gaşca marilor boieri, ce erau câteva zeci de familii, care au acaparat tot mai multe pământuri, inclusiv prin căsătorii între ei. Boierii erau de două feluri: unii care mizau pe ajutorul creştin, Ungaria, Austria, în lupta cu turcii, şi ceilalţi care erau mai cuminţi şi care ziceau: puterile creştine nu ne ajută cu adevărat, sau când ne ajută vor să ne mănânce, pe când otomanul îşi ţine cuvântul, nu vine cu moschei, ne lasă boieriile noastre, ne lasă biserica noastră. Această parte era majoritară. Clasa politică românească a căpătat deci un fel de atavism de a fi mereu cu fundul în două luntri.
Acesta e tiparul liderului român?
N.D.: Da, a rămas până astăzi. Clasa noastră politică se poartă de parcă ar fi descendentă din marii boieri.
În acest moment, România nu mai are nici un obiectiv naţional, a intrat în NATO şi în UE şi se poartă ca un pensionar fără perspective. Care ar putea fi următoarea ţintă?
N.D.: Dacă aş fi avut cu 20 de ani mai puţin, aş fi candidat la preşedinţia ţării şi primul meu obiectiv ar fi fost recuperarea Basarabiei. Aceasta ar trebui să fie principala ţintă a României, apoi să reuşim să ne impunem în UE.

joi, 13 ianuarie 2011


ANTE-SCRIPTUM

Vineri seara am oprit la o benzinarie ca sa alimentez scuterul (folosesc rar in perioada asta "decaportabila" caci cu motoreta e mai simpla viata in oras). Pun eu 3 litri fara plumb si intru sa platesc. In fata mea, o doamna.

Achita. Scot si eu banii din buzunar si n-apuc sa-i intind ca in incinta patrunde val-vartej un cocalar la vreo 40 de ani.

Tricou Adidas, bermude Adidas, papuci Adidas, sapca Adidas, creier Adidas.

"- Cine p..a mea si-a lasat motoreta aia la pompa ca a incurcat tot acolo?!"

"- Eu. Dar de ce am incurcat?!" (Ma recunoaste, dar dupa 3 secunde de pauza se decide sa nu lase garda).

"- Pai de ce-ai lasat-o acolo?!"

"- Pai, unde s-o las? Daca eram cu masina, unde o lasam pana achitam benzina?!

"Benzinarul, intervine si el:

"- Cu ce a incurcat domnule?! Plateste si pleaca."

"- Pai ce p..a mea baaaaa!!! Am ajuns sa stau ca prostu' dupa o motoreta?!"

Eu zic:

"Pai, cine va pune? Stati ca desteptu'..."

"- Ma iei la misto?! Ce p..a mea!!!"

Ies afara. Masina ghertoiului, un BMW X6, era parcata la 3 milimetri de scuter.

Zice: "Poate mi-o zgarii".

Nu i-am zgariat-o. Am plecat si m-am oprit dupa 200 de metri. Am tras pe dreapta si am plans protejat de casca.

Da! Recunosc! Am plans!

Am plans pentru ca mi-am imaginat ce s-ar fi intamplat daca as fi fost un roman obisnuit si nu "vedeta" de la televizor. M-ar fi omorat?

Am plans pentru ca astia vor ajunge atat de multi incat ne vor ingropa. Am plans pentru ca pe ala nu-l va intreba nimeni din ce bani si-a luat BMW-ul.

Am plans de ciuda ca ne vor strivi visele.

Am plans pentru frate-meu care are nesansa de a creste langa ei. Am plans pentru ca am ajuns la decizia de a nu avea copii vreodata caci nu vreau sa traiasca in lumea astora.

Caci lumea va fi a lor!

Nu va mintiti!

Nu va amagiti!

Va fi lumea lui Salam si a lui Guta!

Lumea camatarilor, smenarilor, manelistilor, cocalarilor, burtosilor, nesimtitilor. Pentru ca nevestele si gagicile astora sunt mereu gravide! Pentru ca fiecare au cate 4-5 copii.

Apoi m-am revoltat!

Si m-am gandit ce mult mi-as dori sa am pistol legal, cu permis si de cate ori se intampla sa dau peste un animal ca asta sa trec pe langa el si sa-l injur in soapta de mama. El va lua foc si ma va lovi.

Eu scot pistolul si poc! Direct in cap! Legitima aparare. Cat despre faptul ca astia fac copii, cu regret va spun ca usor-usor devin extremist in cel mai dur sens al termenului... Dragi cocalari, mirlani, mitocani, manelisti Ati castigat. Voi si ai vostri v-ati fu...t nevestele, amantele sau prietenele prost (caci numai prost puteti, conform aceluiasi coeficient de "inteligenta") si iata ca samanta voastra mizerabila da rod.

Ne acaparati. Ati reusit sa va "educati" progeniturile hidoase in spiritul kitch-ului, mitocaniei, nesimtirii, manelismului infect... Felicitari! Romania e pe cale sa devina a voastra. Dar, atata timp cat inca mai putem si noi respira, vorbi, privi, dati-ne voie sa radem de voi. Dati-ne voie sa va ironizam. Nu va fie teama. Sunteti pe drumul cel bun si-n curand veti ajunge atat de puternici incat sa-i luati pe astia ca mine si sa-i dati la lei. Pana atunci insa...

1. Cojile de la semintele scuipate pe asfalt sau beton nu dau rod. Nu incoltesc! Va jur! Stiu ca voi n-ati prea mers pe la scoala, dar credeti-ma pe cuvant ca am facut biologie in liceu. N-o sa creasca niciodata floare sau bostan din ciment. Asa ca folositi un cornet.

2. Daca folositi cornet (putin probabil) va imploram sa rupeti foi din Manele "almanahe" magazin, ca Marin Preda si Eminescu n-au nicio vina.

3. Tricoul mulat se poarta pe un corp perfect. Stiu ca in lumea voastra perfect inseamna atat mers la sala si inghitit steroizi cu pumnu' ca ghiolbanu', cat si burta de bere si ceafa plina de slana. Noi insa ne facem datoria...

4. Nu ne deranjeaza ca ascultati manele (unde carte nu e, nici cultura muzicala nu e) atata timp cat "ascultati" nu se transforma in "ascultam". Orice aparat de redat muzica are un buton pe care scrie volum....

5. Stiu ca banii sunt singurul vostru Dumnezeu si daca ai bani esti "de valoare", dar exista niste "chestii" de noi le platim si ele se numesc impozite la stat. Stiu ca un manelist de-al vostru i-a facut "printesei lui" inmormantare de 50 de mii de euro fara sa-l intrebe cineva despre provenienta banilor, dar daca reprezentantii vostri conduc finantele, politia si justitia din Rromania, puneti-ne si noua o vorba buna...

Multumim anticipat. Si am vazut ca multi sunt alaturi de voi cand ,prin lege, se incearca sa fiti pusi sa platiti impozite sau sa va declarati averile. Mai bine iesiti in strada pentru " Romania saraca". Saraca de ea!

6. Va rugam mult sa nu mai filmati videoclipuri la opera. V-am dat televiziunile si presa, lasati-ne la schimb opera si teatrele!

7. "De puta madre" inseamna "pizda matii". Ne bucuram ca majoritatea purtati tricouri cu aceasta sintagma. Inseamna ca mesajul nostru a razbatut pana la voi.

8. Ne aratam realmente ingrijorati de aceasta cumplita molima care a cuprins intreaga comunitate cocalareasca si anume foto fobia. Stim ca medicii nu sunt de-ai vostri ca, nah, au facut scoala multa ai dracu' tocilari, dar puteti apela cu incredere. Probabil e ingrozitor sa fii nevoit sa porti ochelarii de soare si-n baie...

9. Suntem incantati ca ati invatat sa folositi programe gen "Photo shop". Nimic nu e mai frumos decat sa vezi o minune carliontata, in rochie de leopard si 5 kile de aur pe prima pagine din "The sun". Si suntem incantati ca in pozele de Hi5 va inconjurati de stelute, brizbrizuri...

10. Faptul ca reusiti sa manevrati cate 3 telefoane mobile in acelasi timp este o calitate demna mai degraba de un homo decit de un homo sapiens. Deci, iata ca teoria lui Darwin se sustine...

11. Pantofii cu botul ridicat semnifica ceva religios? Sau e chestie de potenta, temporara si ea ca si tineretea?

12. Tunning-ul cu evacuare zgomotoasa si parasolar cu mesaj nu e foarte indicat. Stim ca trebuie si cocalarul sarac sa aiba o ocupatie, dar...

13. Apreciem faptul ca mergeti toti pe scutere fara casca! Ne dati sperante... Dar, va atragem atentia ca atunci cand pe un motor, o motoreta, o bicicleta sau pe un scuter se afla un el si o ea, "dintre care" el are casca si ea nu, asta se traduce prin: "Mori, fa, in mortii ma-tii!"

Ma rog... Asta nu le deranjeaza pe femeile din Romania intrucat atitudinea reprezinta o normalitate in relatia dintre sexe in tara noastra.

Ar mai fi multe de spus, dar daca ai parcurs aceasta "scrisoare" inseamna ca deja ai citit de doua ori mai mult decat toata familia ta in intreaga ei existenta.

Nu vreau sa te obosesc.

Ne vedem la mall,

Cu drag, Mihai Bendeac.

luni, 10 ianuarie 2011



S.N. Lazarev – un clarvazator cu har


Cred ca deja multi dintre cei ce au accesat acest site l-au citit pe Lazarev sau cel putin au auzit despre el.
Cine este S.N Lazarev ?

Este un clarvazator rus ale caror carti au fost traduse în toata lumea si din fericire si la noi, carti pe care le recomand tuturor celor interesati sa creasca spiritual. Nu sunt usor de aplicat sfaturile lui, desi la prima vedere par simple. Chiar sunt, însa tocmai în simplitate sta uneori greutatea de a întelege.

Si învataturile lui Isus sunt simple. De altfel sunt aceleasi cu cele afirmate de Lazarev însa, clarvazatorul rus adauga o explicatie ce o pot numi logica si necesara mintii omului modern. Avem nevoie de motivatii si explicatii care sa ne ajute sa întelegem multe legi spirituale care la prima vedere par absurde sau exagerate. Spre exemplu cea de a ierta pe vrajmasii nostri, cea de a ne abtine de la bârfa sau gânduri negre. Lazarev reuseste prin cartile sale sa impresioneze intelectul omului moderm si mai ales sa determine sufletul sa lucreze în interesul destinului pozitiv pe care toti ni-l dorim.

Totusi învataturile sale nu sunt accesibile tuturor !

Spre surprinderea mea am cunoscut câteva persoane care desi sunt intelectuale si au destule lecturi la activ NU au putut sa citeasca Lazarev.Daca as spune ca nu au avut acces la informatiile date de el, multi ar crede ca o spun din aroganta, numai ca, insusi Lazarev, afirma acest fapt! Când au început sa citeasca primele pagini diverse « piedici » s-au ivit în calea lor începând cu stari de rau si terminând cu o aglomerare a diverselor activitati, fapt care le-a rapit total timpul necesar lecturii. Când problemele se terminau, daca se relua lectura problemele apareau iar. Ulterior citind unul din ultimele volume ale lui Lazarev, am fost uimita de faptul ca, raspunzând unei întrebari pusa de un barbat absolvent a doua facultati care îi cere o explicatie a faptului ca el nu a putut sa-i lectureze cartile, Lazarev afirma ca într-adevar, nu oricine poate avea acces la informatiile prezentate în cartile sale, intelectul fiind irelevant în aceasta situatie.

Ceea ce conteaza e sa fii pregatit spiritual pentru lectii. Citirea cartillor sale accelereaza anumite procese energetice ale cititorului prin contactul cu energia sa si anumite lectii karmice prin contactul cu informatiile cuprinse în carti. Lazarev a dezvoltat propriul sistem de diagnosticare a karmei si de autoreglare a câmpurilor. Scopul cartilor sale este de a face cunoscute principiile ce guverneaza lumea spirituala care are o influenta majora asupra lumii materiale. Intelectul deci gândurile, psihicul deci starile emotionale conduc „din umbra” starea sanatatii si destinul uman. Mai mult decât atât el afirma ca omul nu este decât un sistem informational energetic foarte complex. Cea mai mare proportie a acestuia nefiind corpul fizic si nivelul constient, ci subconstinetul cu staturile sale info-energetice care reprezinta o proportie de peste 90% din om. Subconstientul (adica mintea sufletului) e esential în crearea destinului. La acest nivel, al invizibilului, o familie de pâna la patru generatii reprezinta un tot unitar.
Agresivitatea se transmite urmasilor, la fel si iubirea.

Sa nu uitam ca Biblia afirma în Vechiul Testament ca pacatele se transmit pâna la al patrulea neam si faptele bune (iubirea de Dumnezeu) de asemenea, ba mai mult aceasta din urma e rasplatita chiar mai departe în timp si generatii. Cum putem totusi daca înaintasii nostri au gresit sa scapam de aceasta încarcatura negativa de care practic nu suntem vinovati?

Într-o mica paranteza pot spune ca nu este chiar asa deoarece nu ne nastem întâmplator într-o anumita familie, deci rezonam cu respectivele greseli stramosesti, dar despre acest lucru vom discuta cu alta ocazie.

Lazarev afirma ca exista o singura cale de a ne gasi fericirea sub toate aspectele ei, aceea de a pune iubirea de Dumnezeu mai presus de problemele noastre lumesti, indiferent care ar fi ele. Suferinta nu ne este data întâmplator, bolile sunt efectele anumitor greseli spirituale, relatiile cu semenii sunt cele date de nivelul nostru spiritual din momentul dat. Când si daca reusim sa ne schimbam pe noi însine, problemele, bolile, si inamicii dispar din viata noastra ca efect al schimbarii. Întoarcerea catre sine, analiza propriului eu, încercarea de a ne întelege pe noi însine si care ne sunt ideile ce genereaza „blocaje” în destin sau în starea sanatatii (care pâna la urma e tot destin, pentru ca degeaba un om e bogat daca nu este sanatos!) sunt metodele recomandate pentru a reusi o schimbare. Iertarea înteleasa ca act perfect egoist, adica detasara de persoana ce ne-a suparat si întelegerea ca acest fapt este în folosul nostru, precum si ca toti suntem copiii lui Dumnezeu si ca acea persoana "rea" nu ne-a aparut în cale întâmplator, ci pentru ca Dumnezeu i-a permis aceasta. Ba mai mult i-a atibuit rolul de profesor involuntar. Intelegerea acestor adevaruri are ca efect schimbarea benefica a destinului. Iubirea de Dumnezeu ce trebuie pusa mai presus de iubirea bunurilor materiale, mai presus de dorinta de succes, mai presus de mândrie, de orgoliu, de invidii, de gelozie, de tot ce înseamna si e legat de egou e o necesitate!
S.N. Lazarev afirma ca dependenta naste agresivitate. Atasamentul exagerat fata de o persoana sau de un scop are ca efect pierderea acestora.

Dragostea este singura emotie care nu depinde de nimic, iar atunci când reusim sa iubim neconditionat, când reusim sa pastram iubirea fata de divinitate în momentele când tot ceea ce reprezinta bucurie umana ne este luat, devenim liberi, devenim stapâni pe destinul nostru, devenim cu adevarat iluminati si binele se reintoarce in viata noastra.
Cele expuse mai sus sunt esenta afirmatiilor acestui mare clarvazator ale carui carti merita sa fie citite deoarece se gasesc în ele informatii mult mai complexe despre viata si univers. Lazarev nu este doar un simplu clarvazator ci un întelept si un iluminat. Lucrând dupa sistemul sau, care în esenta sa nu este decât o expunere explicita a învataturilor biblice date de noua Isus Hristos, ne putem îmbunatati viata. Este necesara rugaciunea si introspectia, sunt necesare faptele nu doar intentiile, este necesara actiunea dar si emotiile pozitive.

Cei mai multi dintre noi putem lucra singuri asupra noastra folosind metoda Lazarev, daca îi citim cu atentie cartile. Cei care însa nu au suficienta cunoastere, rabdare sau starea necesara pentru a se autocunoaste si a se evalua într-un mod obiectiv, pot apela la ajutorul unui Maestru spiritual sau a unui psiholog ori psihoterapeut. În cazurile din urma consider absolut necesar daca îl avem în vedere si pe Lazarev, mai bine zis sfaturile lui, ca psihoterapia sa se combine cu rugaciunea si cu apelarea la un preot cu har pentru ca metoda Lazarev se adreseaza în primul rând sufletului.

Traim un timp al schimbarilor, în care timpul s-a accelerat, în care Universul ne obliga sa trecem la o treapta superioara de evolutie spirituala sau sa murim. (Aici ar fi multe de discutat despre migratia sufletelor si moarte, dar este o alta discutie!) Dumnezeu ne iubeste pe toti si din acest motiv apar crizele economice, dar si cele spirituale. Ele nu sunt decit un impuls necesar spre a ne trezi. Unii vor reusi astfel sa se apropie de Dumnezeu si sa urce deasupra suferintelor lumesti, altii vor claca si vor pierde.

Alegerea ne apartine... Lazarev a fost bolnav de cancer, însa a înteles lectia suprema a vietii si s-a vindecat. Însa putem scapa de suferinta si altfel. Putem scapa mult mai simplu... daca întelegem ca suferinta este o purificare trimisa de divinitate atunci când nu alegem sa ne purificam prin iubire.

Carla von Vlad

sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Revelion in aer liber ( Galati 2010-2011)



e deja 2011 ! La multi ani !

dragoste si...


entuziasm mult


trairea emotiilor din plin


sa nu uitam hora mare...

faza din concertul de revelion:Cristiana si denise, brave cintarete


putin combultibil e bine venit !

un omagiu din public pentru solista de muzica populara


dansul e la mare pret chiar daca afara e un ger de crapa pietrele