
  Gabriel  Liiceanu:  "Extremele  culinare  ale  vieţii  >- frugalitatea şi desfrîul  -  Le-am  trăit în două ocazii apropiate în timp şi într-un mod perfect  paradoxal:  în  anii  '80, cel mai sumar prînz l-am experimentat într-o  ţară a opulenţei (Germania), iar cea mai barocă cină, într-o ţară a <> (România).  În  1984, eram la Heidelberg cu Andrei Pleşu, în ultimele luni ale bursei Humboldt. Sîntem invitaţi de o prietenă comună din Germania la o reuniune de familie,  în  Vila  părinţilor ei dintr-un orăşel de pe malul lacului Konstanz.  Tatăl  prietenei  era  directorul  Institutului Max Planck din München, iar Vila unde am fost invitaţi avea o superbă grădină care dădea spre  lac.  Cînd  am  ajuns, masa era deja întinsă într-un chioşc şi toţi membrii  familiei - gazdele (generaţia trecută de 60 de ani), copiii lor, adunaţi  de prin diferite ţări ale Europei unde-şi aveau jobul, şi copiii acestora  - NE aşteptau în grădină. Eram, parcă, adulţi şi copii, vreo 12 persoane.  Pleşu, cu gîndul la ospăţul care urma să-nceapă, era destul de trist,  pentru  că  invitaţia  îl  prinsese  în  prima săptămînă a dietei Scarsdale:  în  ziua  aceea,  la  prînz, avea pui cu salată şi, extrem de conştiincios,  venise, într-un pacheţel, cu porţia de pui, spunîndu-şi că din  partea  gazdelor  va exista o deplină înţelegere pentru rigoarea lui alimentară.  Şi  masa  a  început.  A  fost adus un castron mare, plin cu salată  Verde.  Trecîndu-l din mînă în mînă, fiecare şi-a pus în farfurie două-trei  frunze  de  salată. După ce a făcut turul mesei, castronul s-a golit  şi  am  început  cu toţii, cu un are oarecum pios şi preocupat, să mîncăm,  pe-ndelete,  frunzele de salată. Episodul nu a durat, totuşi, cu conversaţie  cu  tot, mai mult de cîteva minute. Apoi am aşteptat cuminţi pînă  cînd  doamna  casei  a apărut din bucătărie cu o bucată de pulpă de porc  la  cuptor,  nu  mai  mare  de 1 kilogram. 
, I s-a adresat ea soţului  ei,  . Apoi, către noi: . Directorul Institutului Max Planck din München s-a sculat în picioare, a luat platoul în faţă şi cu un cuţit cu  lama  lungă a început să taie carnea în felii nu mai groase de cîţiva milimetri.  Era  un adevărat maestru: nu am văzut niciodată o friptură de porc  tăiată  atît  de  subţire. Pe măsură ce tăia, fiecare îşi primea în farfurie  felia de carne cît coala de hîrtie. O bucată cam de două degete a  rămas  mai  departe,  netăiată,  pe platou şi a poposit, stingheră, în mijlocul mesei. În timp ce unul dintre copii umplea conştiincios paharele dintr-o  carafă cu apă de la robinet, un castron cu cartofi a făcut turul mesei  şi  fiecare  NE-am  pomenit  cu  o  jumătate  de cartof alături de pojghiţa  de  carne.  Cu  un  Guten  Appetit!  Rostit voios de directorul Institutului,  s-a  dat  semnalul  pentru atacarea felului al doilea. Ţin minte  că am terminat carnea şi jumătatea de cartof din trei înghiţituri, fără  să  manifest, însă, vreo formă de lăcomie. Apoi, am simţit cum urcă în  mine,  devastatoare, foamea. Pleşu, care stătea la masă lîngă mine, a văzut  pesemne  disperarea  care-MI apăruse pe chip. Cu gesturi delicate, sub  masă,  a  desfăcut  pacheţelul  cu carnea de pui şi Mi-a strecurat o bucăţică. . Am aruncat în gură, pe furiş, bucăţica de pui, zîmbind între timp politicos  şi  avînd  aerul  că  sînt  interesat  de conversaţie. Masa nu durase,  cu tăiatul fripturii cu tot, mai mult de zece minute. Farfuriile goale  străluceau  acum  în  faţa noastră. Şi-atunci s-a-ntîmplat ceva de necrezut.  Directorul  Institutului  Max  Planck  s-a  lăsat  pe spătarul scaunului,  parcă doborît de opulenţa prînzului, şi, cu mîinile la ceafă, a  rostit  satisfăcut:  Ich könnte sagen, wir haben wunderbar gegessen! - Und  denke  nur, Schätzchen - îi răspunse doamna -, daß du Furcht hattestein  Kilo  Fleisch wäre nicht genug. Wir haben noch was für morgen. (<-Aş zice  c-am  mîncat  excelent!>  <-Şi  cînd te gîndeşti, dragul meu, că te temeai  că  n-o  să  NE-ajungă 1 kilogram de carne. A mai rămas şi pentru mîine>. Peste  cîteva  luni  eram  în  ţară.  In  Casa  chirurgului, colecţionar împătimit  de  pictură şi bun prieten cu prietenul nostru, pictorul Horia Bernea.  De bucuria revenirii noastre în ţară, Bernea NE propune să facem un salt pînă la Brad şi să sărbătorim aşa cum se cuvine revederea.  ne-a asigurat el, şi ne-am urcat în Käfer-ul lui. Seara, către ora 7, eram în casa doctorului. Era o casă  cu  un  singur  nivel, cu camere multe şi o curte mare. Separat, un -pinacotecă,  în  care  doctorul îşi rînduise cu grijă comorile. Bernea  ne-a  prevenit  de  pe drum că la masă nu vor sta decît bărbaţii: tatăl  doctorului,  doctorul  şi noi, cei veniţi din Bucureşti. Şi că, în timpul  mesei, soţia doctorului, purtînd, special pentru acest eveniment, perucă  albă,  se  va  afla în spatele scaunului invitaţilor, urmărind ca totul  să decurgă cum trebuie. Şi într-adevăr, la puţină vreme după ce am ajuns,  am  fost poftiţi la masă într-o spaţioasă sufragerie. Nu înainte, însă,  de  a  ni se prezenta bucătăria - un adevărat laborator cu pereţii tapetaţi  de rafturi pline cu cratiţe strălucitoare - şi cămara, din care mi-au  rămas în minte şiragurile de cîrnaţi şi şunci afumate atîrnînd dintavan,  brînzeturile  în  coajă  şi  borcanele  mari,  din  acelea pentru murături, pline cu ouă. Masa a început cu gustări: pateuri cu carne şi cu brînză,  buşeuri  cu  ciuperci,  platouri cu chifteluţe, rulouri de şuncă  umplute  cu  salată  de  boeuf  şi  alte  platouri  cu diferite soiuri de cîrnaţi.  Toate  stropite  cu  o palincă de pere. A venit apoi un borş de perişoare  cu  smîntînă.  Bernea avusese dreptate: soţia domnului doctor, împodobită  cu  o  perucă  albă, trecea prin spatele fiecărui scaun şi se oprea  cînd  la  unul,  cînd la altul dintre musafiri, preluînd, oarecum, perspectiva acestuia asupra mesei şi urmărind, totodată, dacă îi lipseşte ceva.  Mă  încerca  o  oarecare  nelinişte  cînd  îi  simţeam  mîinile strîngîndu-se pe spătarul scaunului meu şi cînd o voce şoptită mă întreba dacă  totul  este  în  ordine.  Totul  era,  desigur, în ordine, dar cina ameninţa  să  ia  o turnură ucigaşă. Au urmat sărmăluţe în foi de ştevie, apoi  căprioară  la  tavă  cu sos de capere. Prietenii mei erau în extaz. Începusem  să  gîfîi.  Trecuse  de  miezul nopţii, cînd a apărut un uriaş tort,  alb  ca  neaua  şi  ornat cu felii de portocală proaspătă. După ce Bernea,  gurmand  şi  băutor  de  nădejde, ca să mai bea ,  a  revenit  scurt  la  cîrnăciorii  de  la începutul mesei, ne-am retras,  mai corect spus ne-am tîrît, în dormitoarele noastre. Şi a venit a  doua  zi,  pe care aveam să o petrecem tot la Brad. Programul era dejafăcut:  după  micul  dejun, urma să facem o excursie pînă la ,  apoi,  pentru a vedea cruci de piatră din Secolul al XIV-lea, în cimitirul  vechi din Brad. Pe la ora 11 dimineaţa eram apţi pentru , dacă acest nume se potriveşte cu ceea ce a urmat. Am fost puşi la masă,  de  astă dată în spaţioasa bucătărie-laborator. Masa era mare, aşa încît în mijlocul ei încăpeau (cu greu, ce-i drept) , aliniate pe  căprării,  destinate micului dejun: rînduri de brînzeturi, rînduri de cîrnaţi, altele de pateuri, rînduri de dulceţuri şi miere, lapte dulce şi lapte  bătut,  iaurturi,  ouă  fierte şi... palinci. Dar, înainte de a ne decide  noi pe unde să atacăm deasa pădure de mîncăruri de pe masă, ne-am pomenit  în  farfurii  cu două perechi de , crenvurşti ardeleneşti făcuţi din carne de capră. Pleşu a continuat cu o cană cu lapte şi un ţoi de  palincă,  o  intrare  lichidă  destul  de  ambiguă,  care avea, însă, avantajul că era deschiderea şi către partea mai angelică a micului dejun - dulceţurile - şi către cea drăcească - brînzeturile tari şi cîrnăţăria.  Episodul  alimentar matinal nu a durat mai mult de o oră şi jumătate, aşa încît,  spre  ora  1, ne-am început excursia. Însă, nu înainte ca, tocmai cînd  eram  pe punctul de a trînti portierele maşinii, mama doctorului să ţîşnească  din casă cu o valijoară în mînă. <- V-o pun în portbagaj, ne-a spus,  dacă vi se face cumva foame pe drum. Sînt nişte şniţele de pui. Şi murături.  Şi  să  veniţi  repede  la  masă!>. Există cîteva poze pe care Bernea  ni  le-a  făcut,  lui  Pleşu şi mie, în cimitirul de la Brad, din profil,  stînd  jos,  rezemaţi fiecare de-o parte şi de alta a unei vechi cruci  de  piatră.  Amîndoi aveam aerul unor oameni răpuşi de mîncare, cu burţile  profilate  în  prim-plan.  Din poză răzbate parcă geamătul celor doi, iar în urechi îmi stăruie şi acum rîsul fericit al lui Horia Bernea, care-şi  degusta  reuşita  isprăvii puse la cale cu atîta drag în cinstea întoarcerii  noastre  în  ţară.  Dar  nu  trecuserăm  încă  de  jumătatea încercării.  Către  5  după-amiază,  am ajuns acasă, unde eram aşteptaţi, desigur, cu . Nu mai ţin minte ce am mîncat. Ştiu doar că, spre  orele  7  seara,  am  fost  poftiţi  de  gazda noastră să-i admirăm colecţia de pictură. Şi, în timp ce ziceam ba una, ba alta despre pînzele care,  scoase  cu  mîndrie  din  rasteluri,  ne  treceau  prin faţă, mama doctorului  a  intrat  radioasă,  cu  o tavă de plăcinte cu brînză tocmai scoase  din  cuptor.  <- Luaţi, ne-a zis, cît sînt calde, iar peste o oră mîncăm  de  seară>.  S-a  petrecut atunci un fenomen ciudat, pe care nu-l înţeleg  nici  pînă în ziua de azi. E limpede că nici unul dintre noi .  Există,  însă,  pesemne, o logică şi-o psihologie pentru la , care, odată declanşate, nu mai pot fi oprite decît prin moarte.  De  altfel,  în filmul din 1973 al lui Marco Ferreri, în care se pune  la  cale  un  suicid gastronomic în patru, totul se petrece într-un weekend,  aşadar  pe  parcursul a două zile. Noi ne apropiam de sfîrşitul acestei  perioade.  Ca  la un semn, ne-am aruncat toţi asupra plăcintelor calde  şi le-am devorat în cîteva clipe. Peste o oră, eram reinstalaţi la masă  şi  retrăiam,  într-o  nouă  formulă  culinară  (din care nu-mi mai amintesc  decît  de  o  mîncare de gutui cu pulpe de curcan), ritualul cu peruca  de  cu  o  seară înainte. Eram, totuşi, foarte tineri.
       Nu am altă explicaţie pentru faptul că am rămas vii". *
 
un maestru al literelor si un epicurean
RăspundețiȘtergere